Elismert művészek döntenek a Henkel díjáról

A hazai művészeti élet három elismert képviselője alkotja a Henkel Art.Award. magyar szakmai zsűrijét. A 35 ezer euró összdíjazású, kortárs művészeti pályázatra 2013. június 7-ig várják a jelentkezőket a festészet, grafika, fotó, videó valamint az installáció területéről. Angel Judit művészettörténész és kurátor mellett Tatai Erzsébet, valamint Beöthy Balázs 2013. június 12–én ülnek össze és döntenek arról, hogy melyik pályázót juttatják tovább a nemzetközi döntőbe.

Az idén tizenkettedik alkalommal meghirdetett művészeti pályázatra június 7-ig jelentkezhetnek a közép- és kelet-európai régió 22 országának kreatív vizuális művészei. A KulturKontakt Austria és a bécsi Museum of Modern Art (Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig Wien – mumok) által is támogatott Art.Award. 2013 díjának összértéke 35 ezer euró. A győztesnek a 7 ezer eurós fődíj mellett lehetősége nyílik arra, hogy műveiből saját kiállítást rendezzen hazájában, illetve a bécsi mumokban.

A festészet, grafika, fotó, videó valamint az installáció területéről benyújtott pályaműveket 2013. június 12-én hazai szakértőkből álló zsűri bírálja el Angel Judit elnöklésével és választja ki azt az egy művészt, aki a nemzetközi mezőnybe jut. Ezt követően nemzetközi zsűri jelöl öt művészt Bécsben a Henkel Art.Award. 2013 díjra. Egy művész nemzetközi mezőnybe való továbbjuttatása mellett, a Henkel Magyarország a hazai zsűri által kiválasztott további 5 magyar pályázó számára felajánl 2-2 db tiszteletjegyet a MUMOK kiállításaira.

A Henkel Art.Award. 2013 magyar zsűrijének tagjai:

Angel Judit, a zsűri elnöke: művészettörténész, kurátor. 1996-ban ARTSLINK-ösztöndíjat, 1997-ben pedig a KulturKontakt ösztöndíját nyerte el. 1989-től az Aradi Művészeti Múzeum főmunkatársa. 1999-ben a Román Pavilon kurátora (Report kiállitás) volt a Velencei Biennálén. 1998-tól Budapesten él és a Műcsarnok kurátoraként dolgozik. Számos hazai es külföldi kiállítás fűződik a nevéhez, valamint rendszeresen publikál szakmai lapokban, amelyekben a performance és a konceptuális művészet kérdéseivel, a kortárs művészeti törekvésekkel foglalkozik. Munkássága elismeréséért 2008-ban a Német Lajos-díjat, majd 2010-ben az AICA Magyar Tagozatának kurátori díját kapta meg.

Tatai Erzsébet PhD: művészettörténész, kurátor, az MTA Művészettörténeti Intézet kutatója. 1988 és 1993 között a Magyar Iparművészeti Egyetem Tanárképző Tanszékének oktatója, 2000 és 2004 között pedig a Kritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának elnöke. A Műcsarnok Kiállítási Osztályát 2001 és 2002 között vezette. Kutatási területe a XX. századi és kortárs művészet, ördögikonográfia, a környezetkultúra tantárgy-pedagógia hazai kidolgozója. Publikációi a Balkonban, a Műértőben és az Új Művészetben jelennek meg.

Beöthy Balázs: képzőművész, az Exindex című online kortárs művészeti lap főszerkesztője. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója díjának háromszoros nyertese. 1985 és 1992 között a Hejettes Szomlyazók művészcsoport tagja, performance-okban vesz részt, installációkat készít, médiaműveket alkot. Érdeklődésének középpontjában egy adott tér lehetőségeinek értelmezése, a megszokott befogadási módokat megváltoztató információk hatásmechanizmusa áll, a legújabb technikák – video, számítógép – felhasználásával. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt.